Anunțul zilei pentru toți românii, ce se întâmplă cu raționalizarea gazelor, cu reducerea forțată: este oficial

de: Alexandru Puiu
04 08. 2022

Comisia Europeană a confirmat în ultimele săptămâni un proiect pentru reducerea consumului de gaze naturale, în speranța minimizării dependenței de energia rusească. Autoritățile din mai multe state europene, inclusiv din România, fac la această oră eforturi pentru implementare acelui proiect, măcar parțial.

Comisia Europeană a decis reducerea consumului de gaze naturale cu 15% în interiorul Uniunii Europene. Ministerul Energiei lucrează la implementarea acelei inițiative, cu o mențiune importantă din partea ministrului Energiei. Virgil Popescu a ținut să insiste că, cel puțin momentan, nu sunt motive pentru această reducere pe meleaguri mioritice.

Când vom vedea reducerea consumului de gaze cu 15%, în România

„Evident că lucrăm la Ministerul Energiei la acest lucru, dar aici ar trebui să facem nişte distincţii. În 26 iulie s-a aprobat în Consiliul de miniştri ai Energiei acest nou regulament european care, începând cu 1 august, dă dreptul voluntar fiecărui stat membru să facă o posibilă reducere cu 15 %. De la voluntar la obligatoriu se va trece în condiţiile în care Comisia Europeană va lua o decizie de a ridica nivelul de stare de alertă la nivel european, dacă 3 state membre solicită acest lucru Comisiei Europene.
Deci nu vorbim de o reducere cu 15 %, nu vedem în acest moment motive pentru a reduce cu 15%”, a spus Virgil Popescu.

Ca un principal argument pentru atitudinea sa semi-relaxată, oficialul a insistat pe faptul că stăm foarte bine la gradul de umplere a depozitelor de gaze. Am ajuns la 59,48%, respectiv 1,82 miliarde de metri cubi.

„În acelaşi regulament se spune că există nişte grade de flexibilitate, adică, dacă se depăşesc ţintele intermediare, ţinta noastră intermediară la 1 august era de 46%, această diferenţă se scade din o posibilă reducere. Se scade, de asemenea, dintr-o posibilă reducere cantitatea de gaze naturale aferentă clienţilor neenergetici la nivelul anului 2021. Nu vedem în acest moment de ce ar trebui să avem o reducere, fiind vorba de o reducere voluntară. Deci se lucrează la acest plan, aşteptăm în continuare de la Comisia Europeană modul de calcul, pentru că în regulament nu a fost precizat. A rămas ca în 2-3 săptămâni de zile Comisia Europeană să trimită statelor membre modul de calcul al acestor acestei reduceri.(…) Noi lucrăm în paralel, suntem în contact permanent cu reprezentanţa de la Bruxelles, cu ataşaţii noştri pe Energie şi cu cei din Digi Energy şi lucrăm împreună”, a explicat ministrul Energiei.